Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM)
15 Kasım 2021

KİLİS TOPLUM VE RUH SAĞLIĞI MERKEZİ

Kilis toplum ve ruh sağlığı merkezi 29.12.2011’de hizmet vermeye çalışmıştır. Merkezimize kısa süre önce hastaneden taburcu olmuş veya hastaneye yatırılma riski olan ve psikoz veya diğer ağır ruhsal bozukluklar nedeniyle tedavi ve psikososyal desteğe ihtiyaç duyan ya da ağır bir ruhsal bozukluk(bilişsel, yönetsel ve sosyal beceri alanlarındaki yıkıcı etkisi nedeniyle yeti yitimi ile giden şizofreni ve benzeri psikotik bozukluklar ve duygudurum bozuklukları gibi kronik ruhsal bozukluklar) nedeniyle işlevselliği ciddi düzeyde azalmış bireyler tedavi amacıyla  kabul edilebilir. Hastaneye sık yatış geçmişi ve sık yatış eğilimi olan bireyler önceliklidir.

Merkezimizde kayıtlı 270 engelli birey vardır.  Günlük aktif gelen engelli birey sayısı 35-40 civarıdır. Toplum ruh sağlığı merkezinde 1 psikiyatri doktoru, 1psikolog, 1sosyal çalışmacı, 2 hemşire, 4 Halk eğitimden gelen iş uğraşı öğretmenleri, 1 güvenlik ve 1 temizlik personeli görev almaktadır.

Merkezimizin amacı hizmet alan ve aile odaklı bir model olup, hastayı ve ailelerin ruh sağlığı sorunları bulunan aile bireylerini destekleme kapasitesini güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Ağır ruh sağlığı sorunları bulunan bireylere; hastaneye yatırılmalarını önlemek, yeti yitimini asgari seviyeye çekmek ve işlev iyileşmesi sağlamak amacıyla biyolojik ve psikososyal  müdahaleler sunulmaktadır. Psikososyal müdahaleler arasında psikoeğitim ya da bilişsel beceri eğitimi gibi psikolojik tedaviler veya sosyal izolasyonu azaltmaya dönük destekli barınma ya da grup programları gibi psiko-sosyal müdahaleler sunulmaktadır. Merkezimizde psikoeğitim ve psikolojik destek dışında engelli bireylere halk eğitim öğretmenlerinin yardımıyla örgü, boyama, pasta vb. el becerileri kazandırılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca günlük ve haftalık planlanan etkinliklerimiz de mevcuttur. Günlük olarak sabah sporu, kitap okuma, sportif etkinlikler( masa tenisi, okey, tavla, iskambil…);haftalık olarak ise müzikli eğlence, sinema etkinlikleri düzenlenmektedir.  Özel günler için kutlamalar, konser ve yaz aylarında piknik ve il dışı geziler düzenlenmektedir.

kilis trsm 01.jpegkilis trsm 02.jpeg
kilis trsm 04.jpegkilis trsm 05.jpeg